Ako správne zmerať psa pred kúpou oblečenia.

Meranie psa pre výber správnej veľkosti psieho oblečenia nie je nič zložité, zaberie to sotva pár minút a ušetríte si čas i starosti s výmenou oblečenia. Ale nebojte sa, oblečenie kúpenej u nás vám radi a obratom vymeníme za správnu veľkosť.

  1. Merajte krajčírskym metrom: Pred meraním používajte krajčírsky meter, ktorý dobre kopíruje nerovnosť tela. Pokiaľ ho nemáte, používajte šnúru alebo opások. Následne odmeranú dĺžku zmerajte klasickým metrom alebo pravítkom.
  2. Psa merajte v stoji: Je dôležité, aby ste merali psa v stoji. Len tak viete správne zmerať jeho proporcie.
  3. Pokiaľ je pes neposedný, hodí sa vám pomocná ruka: Niektoré psi nevydrží stáť v pokoji ani chvíľu. V tom prípade si určite zavolajte pomoc - jeden psíka chvíľu podrží a druhý meria miery. Uľahčí to meranie a bude hlavne presnejšie.
  4. S maličkú rezervou: Meranie vykonávajte aj s maličkú rezervou, aby mal pes voľnosť pre pohyb a dobre sa mu dýchalo, ale nepreháňajte to.

ROZMERY

Miery

  • Dĺžka chrbta

Psa merajte v stoji. Priložte meter ku kolíkom s hrbolčeka - kohútika, a kopírujte telo psa až ku koreňu chvosta. Ak nemôžete presne nájsť kohútik, využite jednoduchú pomôcku: nasaďte psovi obojok viac "na voľno", na krku ho pridržte a na chrbte ho nechajte spadnúť voľne na chrbát. Za kohútik potom berte práve to miesto, kde sa dotýka chrbta.

Dĺžka chrbta je jednoducho vzdialenosť od kohútika ku koreňu chvosta. Chrbtový hrboľ - kohútik, je najvyššie miesto chrbta psa, ešte len za ním začína krk a hlava. Koreň chvosta určíte najlepšie zdvihnutím chvostíka nahor.

  • Obvod hrudníka

Postavíme sa nad psa (tak aby sme videli psíka zhora). Krajčírsky meter nastavte asi 2 až 3cm za lakťom a pretiahnite ho cez hrudník k rovnakému bodu na druhej strane. Nepridávajte veľkú medzeru, pretože oblečenie potom bude veľké. Mali by ste nájsť optimálny bod (viď obrázok), nie príliš blízko, ani príliš ďaleko lakťa.pop (4)

  • Obvod krku

Obvod krku psíka zmerajte v mieste, kde pes obojok nosí. Vezmeme krajčírsky meter, oviňte ho psovi okolo krku a máte jeho mieru. Obvykle sa uvádza, že by sa pod obojok mali dať zasunúť dva prsty.

meranie SK1_Výstřižek.sk

pop (3)

Zdroj: www.regata.com