Odhalenie: Vie francúzsky buldoček plávať?

Byť majiteľom francúzskeho buldočka prináša stovky skvelých zážitkov! Je to to najlepšie bytové plemeno a zmestí sa do každej rodiny. Okrem toho, že sú roztomilí, majú francúzaci jednu zvláštnu vlastnosť. Na rozdiel od iných psích plemien francúzsky buldoček vo vode zamieri rovno ku dnu. Pýtate sa, prečo nevie plávať?

french-bulldog-sink (1)

Dôvod, prečo francúzsky buldoček nevie plávať

Niekto by si myslel, že si francúzak povedie vo vode dobre. Opak je však pravdou. Títo nádherní malí gremlini dokážu plávať niekoľko sekúnd nanajvýš minút, ale akýkoľvek dlhší plavecký výkon sa im môže stať osudným. Jedným z hlavných dôvodov, prečo francúzsky buldoček nevie plávať, je ich skrátený ňufák. Všetci vieme, že správne dýchanie je vo vode rozhodujúcim faktorom. A pretože buldoček dýcha v krátkych intervaloch kvôli svojej brachyncefalickej lebke, nevydrží plávať príliš dlho.

Môže sa vám tiež páčiť: "Je kliešť pre psa vážne taký nebezpečný?"

Ďalším podstatným faktorom, ktorý bráni buldočkom v plávaní, je ich malé a kompaktné telo. Krátke nohy a plávanie nejdú ruka v ruke.

HTB1FWBro1GSBuNjSspbq6AiipXaf_720x (1)

Ako pomôcť francúzakom s plávaním?

Jedným z najlepších spôsobov, ako dopriať svojmu buldočku vytúžené osvieženie a zároveň predísť potopeniu, je kúpiť mu záchrannú vestu pre francúzske buldočky. Ak sa váš francúzsky bojí vody, nezabudnite na povzbudenie a pochvalné slová. Pomôžete mu tým prekonať strach a s trochou trpezlivosti nemôžete zlyhať. Ďalší osvedčený trik je mať v zálohe pripravenú maškrtu – pretože neexistuje francúzsky buldoček, ktorý by nemiloval jedlo. Skúste plávať so svojim buldočkom a chváliť ho počas, a aj po ukončení plaveckej lekcie. Záchranné vesty sa vyrábajú v rôznych farebných prevedeniach a sú vybavené praktickou rukoväťou na hornej strane pre uľahčenie manévrovania, ktoré je pre krátke labky buldočka často prekážkou.

Ďalšou nenápadnou ale cennou vychytávkou záchrannej vesty je krúžok na upnutie vodítka. Môžete sa tak vydať na prechádzku po pláži alebo okolo jazera s buldočkom bezpečne vybaveným záchrannou vestou po celú dobu prechádzky.

Teraz keď už viete, prečo buldoček nevie plávať, si určite predstavujete vášho rozkošného psíka v otrasne vyzerajúcej veste, ktorá mu bráni v pohybe. To však nie je ani zďaleka pravda! Záchranné vesty sú dodávané v rôznych farbách a vôbec nebránia v pohybe. Navyše vesta nemusí vyzerať obyčajne – skúste napríklad vestu so žraločou plutvou.

french-bulldog-sink-1

Môže francúzsky buldoček plávať v detskom bazéniku?

Dojčenský alebo detský bazénik predstavuje snáď ten najlepší spôsob, ako zabrániť prehriatiu vášho buldočka. Vzhľadom na to, že toto plemeno má vysokú tendenciu k úpalom, je ochladenie v detskom bazéniku počas najteplejšej dennej doby najlepšou pomocou ako buldočka schladiť. Kým tam však svojho buldočka necháte bez stráženia, odporúčame skontrolovať, či hladina vody nesiaha príliš vysoko a môže v bazéniku bezpečne stáť. Ďalej odporúčame v záujme bezpečia vášho francúzskeho buldočka v letných mesiacoch dbať na dostatočnú hydratáciu a vyhnúť sa rozpálenému povrchu chodníka.