Viete, ako pomôcť svojmu francúzskemu buldočkovi s problémami s dýchaním?

Francúzske buldočky, ktoré sú známe svojou plochou tvárou, majú väčšiu tendenciu trpieť problémami s dýchaním. Sú obzvlášť náchylné na stav nazývaný brachycefalický syndróm dýchacích ciest. Pomocou niekoľkých tipov môžete svojmu francúzskemu miláčikovi pomôcť, aby sa cítil lepšie, tento stav si však takmer vždy vyžaduje chirurgickú liečbu.

dog-gb9b2c4ad8_640

Ako rozpoznáte problémy s dýchaním u francúzskeho buldočka?

Francúzsky buldoček, ktorý má problém s dýchaním, bude vždy znieť, akoby práve zabehol maratón. Hlučné a rýchle dýchanie sú zvyčajne najčastejšími príznakmi BOAS. Na druhej strane, francúzske buldočky sú prirodzený chrapúni. Chrápu, chrčia a vydávajú tie najpodivnejšie zvuky, aké len pes môže vydať.

Keďže sa francúzsky buldoček rýchlo unaví, nemali by sme ich vystavovať veľkej fyzickej námahe. Turistika, behanie a naháňačky nie sú pre týchto malých škriatkov to pravé orechové. Sú ideálnou voľbou pre obyvateľov miest, ktorí majú radi relaxačné prechádzky a všetky druhy ležérneho pohodlia.

MOHLO by sa vám páčiť: Prečo francúzsky buldoček zvracia?

Majitelia francúzskych buldočkov, ktorých nozdry sú úzke a sotva viditeľné, by mali vedieť, že ich domáci miláčikovia sa nemôžu správne okysličovať. Nemôžu získať dostatok vzduchu a účinne sa ochladzovať. Preto sa môžu tieto psy aj pri nízkych teplotách rýchlo prehrievať alebo strácať telesné teplo. Ich telo sa nedokáže vyrovnať s extrémnymi poveternostnými podmienkami.

Ak teda váš francúzsky buldoček nemá široko otvorené nozdry, musíte sa poradiť s veterinárom. Zúžené nosné dierky sa dajú vyriešiť chirurgickým zákrokom.

Ďalším príznakom, ktorého si treba všimnúť u francúzskeho buldoga, je, či má predĺžené mäkké podnebie. Psy s už spomínanými znakmi budú vykazovať neznášanlivosť cvičenia, chrápanie, hlučné dýchanie, sipot a nadmerné slinenie.

frenchie-secrets

Ako môžete svojmu francúzskemu buldočkovi pomôcť lepšie dýchať?

Dýchacie problémy francúzskych buldočkov sú na prvom mieste v zozname zdravotných problémov, ktoré sa u týchto psov vyskytujú. Preto je nesmierne dôležité kúpiť si šteňa francúzskeho buldočka od zodpovedného a dôveryhodného chovateľa, ktorý vám povie všetko o jeho génoch a zdravotnej histórii. Potenciálne šteňa, ktoré si chcete kúpiť, môže na prvý pohľad vyzerať zdravo, avšak prvé problémy sa môžu objaviť už o niekoľko mesiacov.

Prípady miernych problémov s dýchaním je možné zvládnuť vykonaním nasledujúcich krokov:

  • Udržujte hmotnosť svojho francúzskeho buldočka v normálnych medziach. Francúzske buldočky s nadváhou majú väčšiu tendenciu trpieť problémami s dýchaním.
  • V lete sa vyhýbajte prechádzkam v najteplejšej časti dňa. Namiesto toho si vyberte skoré ráno a neskorý večer.
  • Nedovoľte, aby sa váš pes po prechádzke alebo tréningu cítil príliš unavený. Nadmerné cvičenie šteniat môže byť nebezpečné najmä v období telesného vývoja. Pri cvičení môže francúzsky buldoček s problémami s dýchaním začať hlučne dýchať, vyplazí jazyk a začne nadmerne slintať. Poloha hlavy psa bude tiež nižšia a bude vyzerať unavene a vyčerpane.
  • Počas letného obdobia venujte pozornosť hydratácii vášho francúzskeho miláčika, pretože po prehriatí dochádza k strate telesných tekutín.
  • Umiestnite svojho Francúzaskeho buldočka do klimatizovanej miestnosti, aby sa ochladil.
  • Odporúčame vám kúpiť psovi letný chladiaci pelech naplnený gélom, ktorý pomôže udržať telesnú teplotu v optimálnych medziach.

pooch-1024x659

Už sme povedali, že problémy s dýchaním francúzskeho buldočka sa dajú zvládnuť len v miernych prípadoch. V prípadoch, keď sa pes zdá byť letargický, má zrýchlenú srdcovú frekvenciu a znie, akoby sa dusil, bude jediným riešením operácia. Vlastniť francúzskeho buldočka určite prináša do života veľa dobrého, ale potenciálni majitelia by mali vedieť aj to, že môže byť drahý.

Platenie vysokých účtov za liečbu často vedie k opusteniu týchto psov, preto ich často nachádzame v záchranných staniciach. Ľudia si myslia, že starostlivosť o francúzskeho psíka je jednoduchá. Chcú za šteniatko zaplatiť menej a nakoniec si uvedomia, že nemajú dosť peňazí na to, aby zvládli drahú starostlivosť a vysoké účty za lieky. Preto je veľmi dôležité kupovať šteňa francúzskeho buldočka od dôveryhodného chovateľa. Je to najlepší a najjednoduchší spôsob, ako si zabezpečiť, že budete žiť so zdravým štvornohým členom rodiny.

 


Zdroj: www.frenchbulldogsecrets.com