Prečo francúzsky buldoček zvracia?

Prečo francúzske buldočky zvracajú? Toto je častá otázka, ktorú počúvam od ich majiteľov. Bohužiaľ, francúzske buldočky sú prirodzene náchylní k tomuto javu kvôli ich brachycefalickým lebkám a citlivým tráviacim systémom. Stále však existuje niekoľko spôsobov, ako pomôcť vášmu chlpatému priateľovi ľahšie sa vyrovnať s týmto problémom.

frenchie-eats

Aké by mohli byť dôvody, prečo môj francúzsky buldoček zvracia?

Okrem toho, že francúzske buldočky sú jedným z najpopulárnejších plemien psov na svete, sú náchylní na rôzne zdravotné problémy. Sú hrdými majiteľmi jednej z najunikátnejších vlastností – brachycefalických lebiek, veľkých očí, netopierích uší a krátkeho a silného tela. Niektoré z týchto charakteristík sú však hlavnými vinníkmi, ktoré spôsobujú rôzne zdravotné problémy.

MOHLO by sa vám páčiť:  Francúzsky buldoček a alergie

 

Toto je zoznam možných príčin zvracania: 

1. Jedia príliš rýchlo

Na rozdiel od iných plemien psov, Francúzsky buldoček nemôžu ľahko zjesť jedlo zo svojich misiek kvôli ich brachycefalickým lebkám. Preto znejú, akoby sa pri jedle dusili. Ak chcete pomôcť vášmu Francúzovi jesť pomalšie, odporúčam vám kúpiť mu misku pre pomalé kŕmenie. Francúzsky buldoček môže zvracať, pretože počas jedla prehĺtajú vzduch. Našťastie misky proti duseniu môžu pomôcť vášmu chlpatému priateľovi znížiť nadúvanie, plyny a znížiť jeho sklony k vracaniu.

miska6

2. Náhla zmena stravy

Psom by sme nemali často meniť stravu, pretože majú iný tráviaci systém ako my. Akákoľvek nová alebo nebezpečná prísada môže spôsobiť plyny, bolesti, alergie a dokonca hnačku u vášho francúzskeho buldočka. Preto, ak chcete alebo potrebujete psovi zmeniť jeho stravu, musíte to urobiť postupne. Váš veterinár vám pravdepodobne odporučí ponechať si jedno jedlo z jeho starej stravy alebo zmiešať starú stravu s novou. Váš pes si tak postupne zvykne na nové zložky a množstvo bielkovín/sacharidov.

3. Otrava jedlom

Ako všetci vieme, psy radi skúmajú svoje prostredie. Niekedy to však môže skončiť aj zvracaním kvôli otrave. Buďte opatrní, keď vezmete svojho psa von na prechádzku, pretože zvedaví psy môžu ľahko olizovať alebo ochutnať niečo jedovaté alebo nebezpečné pre ich brucho.

french-bulldog-5960527_640

4. Nevoľnosť z pohybu

Môže to znieť zvláštne, ale Francúzsky buldoček (a všetci ostatní psi) môžu tiež trpieť kinetózou. Aby ste predišli tomuto problému vášho psa, odporúčame vám zaobstarať si nosičUdrží vášho psa v bezpečí a zabráni jeho zraneniam a skákaniu z jedného sedadla na druhé počas jazdy. V prípade, že váš pes dostane extrémnu kinetózu, môžete požiadať svojho veterinára, aby vám predpísal lieky bezpečné pre psov, ktoré vám pomôžu pri riešení tohto problému.

5. Alergia alebo potravinová intolerancia

Bohužiaľ, Francúzsky buldoček je náchylný na potravinové a environmentálne alergie. Okrem svrbenia si môže váš pes nadmerne olizovať časti tela, dostať hnačku a zvracať nestrávené jedlo. Ak váš francúzsky buldoček zvracia jedlo niekoľko hodín po jedle, musíte sa porozprávať so svojím veterinárom. Pravdepodobne sa jedná o alergiu alebo netoleranciu konkrétnej zložky a potrebuje okamžitú zmenu stravy. Každodenné zvracanie po jedle môže tiež poukázať na iné zdravotné problémy, takže je potrebná rýchla reakcia.

Ako pomôcť svojmu francúzskemu buldočkovi, ktorý zvracia?

Nakŕmte svojho Francúzskeho buldočka ryžou a ryžovou vodou, pretože kompenzuje stratenú tekutinu. Okrem toho obalí aj podráždený žalúdok a upokojí črevá. Ak váš Francúzsky buldoček zvracia kvôli intoxikácii alebo nevhodnej strave, kŕmenie s varenou ryžou, mäsom z kuracích pŕs a mrkvou mu vráti život. Je tiež dôležité venovať pozornosť príjmu vody psa. Uistite sa, že dávate svojmu psovi vodu v malých množstvách a potom postupne zvyšujte množstvo, keď sa bude zlepšovať.

Predtým, ako vezmete svojho psa k veterinárovi, je tiež dôležité zapísať si všetky zvláštne príznaky, ktoré ste si všimli. Toto je zoznam otázok, ktoré vám položí váš veterinár:

  • Akú farbu majú zvratky a obsahujú krv?
  • Majú zvratky zvláštny zápach?
  • Koľkokrát váš pes zvracal?
  • Urobili ste v poslednej dobe nejaké zmeny v stravovaní?
  • Má váš pes tiež hnačku?
  • Berie váš pes nejaké lieky?
  • Obsahovali zvratky nejaké nezvyčajné predmety?

Zdroj: www.frenchbulldogsecrets.com