Prečo sa môj pes bojí iných psov?

Strach je normálna reakcia každého zvieraťa na svete. Udržuje ľudí aj živočíšne druhy v strehu a pripravených čeliť rôznym hrozbám. Avšak vidieť svojho psa, ako sa bojí iných psov zakaždým, keď idete von, určite nie je príjemný zážitok.

frenchie-outside

Nájdite koreň problému…

Ak ste si všimli, že váš pes sa bojí iných psov, je dôležité nájsť koreň takéhoto správania. Strach sa často vyskytuje v dôsledku traumatického zážitku, ktorý pes mal v minulosti . Medzi ďalšie dôvody patrí nedostatočná socializácia a submisívna osobnosť psa.

Najlepší spôsob, ako mať dobre vychovaného psa, je pochopiť jeho správanie a pomôcť mu prekonať akékoľvek obavy. Ak si plánujete kúpiť šteniatko, je dôležité ho včas socializovať. Keď je pes úplne zaočkovaný, začnite ho pomaly zoznamovať s ostatnými psami na bezpečnom mieste (napríklad v dome priateľa, kde nie je nič nebezpečné).frenchie

Psy sú prirodzene spoločenské, so sklonom byť priťahované k iným. Rovnako ako ľudia, aj oni môžu niekedy trpieť úzkosťou a strachom. Ale je tu dobrá správa: aj keď váš pes nedokáže prekonať svoj strach z iných psov, nikdy nie je neskoro, naučte ho nejaké triky na sebavedomie, ktoré mu pomôžu.

Ako zistiť, či sa váš pes bojí iných psov?

Keďže váš pes vám nevie povedať, keď ho niečo trápi, je dôležité naučiť sa čítať reč jeho tela. Pes, ktorý sa bojí iných psov, prejaví niektoré z nasledujúcich príznakov:

  • Oblizovanie pier prehnaným spôsobom
  • Triaška, aj keď vonku nie je zima
  • Nervózne kňučanie
  • Spomalil chôdzu a snažil sa vrátiť, keď je váš pes na vodítku
  • Štekanie ako jeden zo spôsobov panického záchvatu
  • Váš pes odmieta jesť maškrty v prítomnosti iného psa

frenchie-4-scaled

Čo nerobiť, ak sa váš pes začne báť iných psov?

Nútiť psa do interakcie s iným psom sa vôbec neodporúča. Môže to len prehĺbiť traumu a zastaviť proces hojenia. Ďalšie kroky, ktoré treba dodržať, sú:

  • Vyberte si bezpečnú zónu na prechádzku. Neberte svojho psa na preplnené miesta alebo do psích parkov.
  • Nekrič na svojho psa. Môže to len zhoršiť situáciu.
  • Ak sa pes niekoho iného chce stýkať s vaším, môžete mu/jej zdvorilo povedať, že sa váš pes bojí neznámych domácich miláčikov.
  • Je dôležité zostať pokojný a neprejavovať svojmu chlpatému priateľovi žiadne zlé emócie. Váš pes dokáže vycítiť vašu náladu a začať panikáriť ešte viac, ak sa tak cítite aj vy.

Upokojovanie vášho psa môže pomôcť znížiť strach, ak sa ocitne v takejto situácii. Len si predstavte, ako by ste sa cítili vy, keby na vás niekto z vašich priateľov kričal a povedal vám, že váš strach z niečoho je smiešny. Inteligentný spôsob, ako pochopiť správanie psa, je z emocionálneho hľadiska. Psy nemajú rovnakú logiku ako ľudia. Odmena posilní iba jednu stránku situácie, posilní to v ich mysliach a srdciach ďalšie zlé návyky, kým nezistia, ako by to malo ísť.

pooch-1024x659

 

Ako môžem pomôcť svojmu psovi prekonať strach z iných psov?

Väčšina trénerov psov odporúča postupne vystavovať svoje šteňa neohrozujúcim psom ako spôsob, ako si časom vybudovať dôveru. Je to druh znecitlivenia, ktorý je pre väčšinu bojazlivých psov jednou z najlepších stratégií. Tento proces funguje tak, že postupne zvyšuje sebavedomie vášho psa pri spoznávaní nových psov a interakcii s nimi podľa ich vlastných predstáv počas niekoľkých sedení, na ktorých spolupracujete, zatiaľ čo si pomaly budujú odvahu bez akýchkoľvek výziev alebo oťaží od vás – majiteľa – aby sa to stalo rýchlejšie!

MOHLO by sa vám páčiť:  Recept na prípravu vianočných koláčikov pre psíkov

Ak chcete začať s procesom budovania sebavedomia vášho psa, držte oboch psov na vodítku. Keď váš chlpatý priateľ uvidí iného psa, odmeňte ho jeho obľúbenou maškrtou.

Umožnite svojmu miláčikovi vidieť psa z bezpečnej vzdialenosti a povzbudzujte ho, aby konal pokojne tým, že mu poviete pochvalné slová. Ako sa budete postupne približovať, sledujte správanie svojho psa. Zvyčajne si vystrašený pes olízne pery predtým, ako prejaví akýkoľvek iný príznak.

Ak sa začnú objavovať príznaky strachu, ustúpte a odveďte pozornosť svojho psa od iného psa, kým sa znova neupokojí. Opakujte tento proces a odmeňte ho, keď opäť uvidí iného psa. Pravidlo, ktoré treba mať na pamäti, je vytvoriť pozitívne spojenie medzi psom a vaším psom.

Zvykanie na neznámych psov by sa malo opakovať denne, kým váš pes nepochopí, že vidieť iných psov znamená dostať maškrty . Pozitívne posilnenie je najlepší spôsob, ako ukázať psovi, že robí niečo dobré.

Môžete postupne zmenšovať vzdialenosť medzi vaším psom a ostatnými psami, keď sa začne správať uvoľnene a sebavedomo.

Prečo sa môj pes bojí iných psov?

Každý pes je iný, neexistuje všeobecné pravidlo, ktoré môžeme aplikovať na všetkých. Zatiaľ čo niektoré psy môžu potrebovať len niekoľko mesiacov, aby prekonali svoj strach, iní môžu potrebovať až niekoľko rokov. Psy pochádzajú z rôznych prostredí; niektorí boli týraní a začali sa báť kvôli obmedzeniam. Preto je najdôležitejšou vecou, ​​ktorú treba mať na pamäti, je porozumieť emóciám vášho psa a počúvať jeho potreby. Nevyvíjajte ďalší tlak, ak nepreukáže pokrok, pretože strach a úzkosť sa nedajú vyliečiť zo dňa na deňMusíte mať veľa trpezlivosti a lásky k svojmu miláčikovi, aby ste z neho urobili sebavedomého maznáčika.


Zdroj: www.frenchbulldogsecrets.com