Francúzsky buldoček a alergie

Alergie sú rozhodne jedným z najčastejších zdravotných problémov na svete nielen pre ľudí, ale aj pre domácich miláčikov. Odborníci odhadujú, že približne 15% všetkých plemien psov trpí určitými problémami s alergiami. Alergie väčšinou postihujú menšie plemená psov, pretože ich brucha sú bližšie k zemi a častejšie sa dostávajú do kontaktu s alergénmi, ako je peľ a tráva. V potravinách aj v našom prostredí je možné nájsť rôzne druhy alergénov, takže pokiaľ ste majiteľom francúzskeho buldočka s alergiou, je nesmierne dôležité mu pomôcť hneď s prvým prejavom príznakov.

Jednou z najčastejších otázok každého majiteľa francúzskeho buldočka je rozhodne: „Ako mám zistiť, či môj pes trpí alergiou?“ Preto sme sa rozhodli vám pomôcť tým, že napíšeme 10 najčastejších príznakov alergie.

Môže sa vám tiež páčiť: "Je kliešť pre psa vážne taký nebezpečný?"

Toto je 10 príznakov, ktorým by ste mali venovať pozornosť:

  • neustále vylizovanie labiek
  • akútna infekcia ucha
  • vyrážka
  • neustále lízanie a škrabanie tela
  • červené alebo ružové škvrny na pokožke
  • neustále trenie brucha (o zem alebo nábytok)
  • strata chlpov
  • vyrážka na tvári
  • opuch tváre
  • rany a lézie na koži

Typy alergií:

Alergie sú rozdelené do 4 hlavných typov - pre každý typ sú typické iné symptómy, ale niektoré druhy symptómov môžu vykazovať rovnaké príznaky, ktoré môžu viesť k problémom pri stanovení druhu alergie.

Znejú Vám niektoré z týchto príznakov povedome? Ďalej si povieme, aký typ alergie môže mať váš buldoček.

french-bulldog-allergy-problem-01

Typy alergií:

Alergie sú rozdelené do 4 hlavných typov - pre každý typ sú typické iné symptómy, ale niektoré druhy symptómov môžu vykazovať rovnaké príznaky, ktoré môžu viesť k problémom pri stanovení druhu alergie.

  1. Blchy môžu byť jedným z dôvodov, prečo má váš pes alergickú reakciu, pretože môže byť alergický na uhryznutie, ktoré spôsobuje začervenanie a svrbenie okolo chvosta (pes sa vždy snaží dosiahnuť spodnú časť chrbta), niekedy si pes začne dokonca hrýzť kožu okolo chvosta. Blchy môžu spôsobiť svrbenie, iba ak je na nich váš francúzsky buldoček alergický - je to niečo ako alergia na komáre u ľudí.

  2. Druhým typom alergie je neznášanlivosť niektorého druhu jedla. Psy môžu byť alergickí na čokoľvek v potrave. Môže to byť zdrojom bielkovín, laktózy, lepku a ďalších prísad v komerčných potravinách.

  3. Faktom je, že sezónne alergie/alergie na životné prostredie postihujú takmer každého človeka. Zatiaľ čo alergia u ľudí postihuje hlavne dýchacie cesty, u psov má často formu zápalu kože, ktorému sa inak hovorí atopická dermatitída.

  4. Kontaktné alergie (je to aj typ alergie na životné prostredie) sú všade! Hlavným dôvodom, prečo váš buldoček trpí kontaktnými alergiami, môže byť podlahový alebo prací prostriedok, aviváž alebo parfum. Aby ste vylúčili kontaktné alergie, musíte na jedenie a pitie používať nerezovú misku a na pranie posteľnej bielizne čistiace prostriedky bez parfumov a farbív.

Pokiaľ ste určili druh alergie, jedinou vecou, ​​na ktorú by ste mali vždy pamätať, je nenechať sezónnu alergiu prepuknúť v celoročný problém. Alergie nie sú produkované iba slabým imunitným systémom, ale sú tiež výsledkom prostredia a genetiky. Alergické reakcie je najprv možné zaznamenať v ranom veku, keď je psovi 6-9 mesiacov.

Ako teda zaobchádzať s alergiou u francúzskych buldočkov?

Prvou vecou, ​​ktorú musíte urobiť, je požiadať o radu svojho veterinára, ale na zmiernenie príznakov alergie môžete na podráždené miesta pokožky dať vlhký obrúsok alebo uterák. Najlepšou prevenciou je odstránenie alergénov z prostredia pomocou jednoduchého mokrého obrúska na čistenie labiek a srsti zakaždým, keď sa vrátite domov zvonku. To pomôže pri odstraňovaní niektorých alergénov z jeho pokožky a zaistí chladivý účinok. Okrem steroidných injekcií, ktoré vďaka svojej kortikosteroidnej zložke prinášajú v krátkom čase skvelé výsledky, existujú aj perorálne lieky (antibiotiká, denné antihistaminiká), ktoré môžu pomôcť vášmu trpiacemu štvornohému priateľovi. Mali by ste však byť obzvlášť opatrní, ak dávate svojmu psovi kortikosteroidy, pretože dlhodobé užívanie by nebolo vôbec zdravé. Existuje aj mnoho liečivých šampónov, práškov a vlhkých obrúskov, ktoré tlmia alergickú reakciu.

Doplnky stravy bohaté na omega 3 mastné kyseliny a vitamín E, ktoré podporujú zdravie pokožky môžu tiež uľahčiť boj s alergiou. Veľkou pomocou môže byť aj posilnenie imunitného systému vášho buldočka zmenou stravy. Bez ohľadu na to, či má váš pes iba alergiu na životné prostredie, je nesmierne dôležité, aby dodržiaval diétu, ktorá potlačí zápal jeho tela. Komerčné potraviny sú bohaté na sacharidy a zrná, ktoré sú vo väčšine prípadov príčinou zápalov, ako je artritída, infekcia uší, pankreatitída, zápalové ochorenie čriev a kolitída.

french-bulldog-allergy-problem-02

Tu sú niektoré užitočné doplnky, ktoré môžu pomôcť:

Žihľava – bolo preukázané, že pomáha pri liečbe sezónnej alergie znížením množstva histamínu, ktoré telo produkuje.

Kokosový olej - Pretože je bohatý na kyselinu laurovú, znižuje produkciu kvasiniek a v kombinácii s rybím olejom môže pomôcť zmierniť alebo dokonca potlačiť zápalovú reakciu.

Kvercetín - Tento silný antioxidant potláča uvoľňovanie histamínu z bazofilov a žírnych buniek.

Kvasinky sú určite jedným z najväčších nepriateľov francúzskych buldočkov, pretože obvykle sprevádzajú alergickú reakciu. Kvasinky „žijú“ v ušiach, pod labkami, vráskami, chvostovým vreckom alebo akýmkoľvek iným teplým miestom na tele a môžu sa šíriť veľmi rýchlo! Na ošetrenie kvasníc nájdete na trhu mnoho produktov a najlepším produktom na „domáce použitie“ na usmrtenie tohto páchnuceho tvora je rozhodne jablčný ocot. Pridaním malého množstva jablčného octu do jedla alebo vody pomôžete svojej beštii zabiť droždie! Kožuch vášho psa môže byť po kúpaní tiež vyčistený zmesou vody a octu (na konci ošetrenia musíte kožuch znova umyť vodou).