Smradľavý spoločník: Ako zmierniť nadmernú plynatosť u vášho psa?

Nadmerná plynatosť u psov je nielen neprijemná pre majiteľov, ale môže byť aj indikátorom potenciálnych zdravotných problémov. Tento stav môže byť spôsobený rôznymi faktormi, vrátane stravovacích návykov, typu krmiva, ale aj zdravotných stavov vášho štvornohého priateľa.

Príčiny nadmernej plynatosti

  • Stravovacie návyky: Psy, ktoré rýchlo jedia a pri tom polykajú veľa vzduchu, môžu trpieť nadmernou plynatosťou. Vzduch polykaný počas jedenia musí niekde uniknúť, často vo forme plynov.

  • Typ krmiva: Niektoré typy krmív môžu byť pre psí organizmus ťažšie stráviteľné, čo môže viesť k tvorbe plynov. Suroviny ako sója, hrach alebo iné strukoviny môžu byť pre niektoré psy problematické.

  • Zdravotné problémy: Nadmerná plynatosť môže byť aj indikátorom zdravotných problémov, ako sú intolerancia na niektoré potraviny, alergie, alebo problémy s tráviacim systémom.

pes

Kedy je plynatosť problémom? Plynatosť je normálna, no ak si všimnete, že váš pes produkuje plyny nadmerne, môže to byť znakom problému. Zvýšená frekvencia, zápach, alebo kombinácia plynatosti s inými príznakmi ako nechuť do jedla, zvracanie, alebo hnačka, je dôvod na návštevu veterinára.

Ako Zmierniť Plynatosť?

  • Zmena stravy: Prechod na ľahšie stráviteľné krmivo môže pomôcť redukovať produkciu plynov.

  • Pomalé jedenie: Pomôcť vášmu psovi jesť pomalšie môže znížiť množstvo vzduchu, ktoré polyká. Na trhu sú k dispozícii misky navrhnuté tak, aby psy jedli pomalšie.

  • Pravidelný pohyb: Dostatok pohybu môže tiež pomôcť tráveniu a tým redukovať plynatosť.

  • Probiotiká a enzýmy: Doplňky s probiotikami a enzýmami môžu tiež pomôcť podporiť trávenie a znížiť produkciu plynov.

Na záver Majte na pamäti, že občasná plynatosť u vášho psa je normálna. V prípade, že si však všimnete akékoľvek zmeny alebo ďalšie príznaky, ktoré by mohli naznačovať problém, je dôležité vyhľadať radu od veterinára. Trocha pozornosti a starostlivosti o stravu a životný štýl vášho psa môže výrazne prispieť k jeho celkovému zdraviu a šťastiu.