Reč psov alebo porozumenie správaniu psov

Ako majiteľ psa by ste mali vždy sledovať správanie svojho psa a dávať pozor na akékoľvek zmeny, pretože tie môžu byť znakom toho, že niečo nie je v poriadku. Táto príručka vám pomôže rozpoznať dôležité signály reči tela a zistiť, ako sa váš pes cíti.

Šťastný pes

Šťastný pes je uvoľnený

stastny pes

  1. Pes má uvoľnené držanie tela a hladkú srsť, ústa sú otvorené a uvoľnené, uši sú v prirodzenej polohe, chvost sa vrtí a oči majú normálny tvar.
  2. Pes vyzýva na hru svojím zdvihnutým zadkom, hladkou srsťou a vysoko vrtiacim chvostom. Oči majú normálny tvar, uši sú v prirodzenej polohe a môžu vzrušene štekať.
  3. Váha psa je rozložená na všetky štyri labky, srsť je hladká, chvost sa vrtí, tvár je zaujatá, ostražitá a uvoľnená a tlama je otvorená.

Znepokojený pes

Tieto psy vám hovoria, že sa cítia nepríjemne a nechcú, aby ste sa k nim približovali.

znepokojeny pes

  1. Pes stojí, ale postoj a poloha hlavy sú nízke. Chvost je medzi nohami, uši sú vzadu a pes zíva.
  2. Pes leží a vyhýba sa očnému kontaktu alebo odvracia hlavu od vás, olizuje si ňufák a drží uši vzadu.
  3. Pes sedí so sklopenou hlavou, uši sklopené dozadu, chvost stiahnutý, nenadväzuje očný kontakt, zíva, dvíha prednú labku

Nahnevaný alebo veľmi nešťastný pes

Tieto psy nie sú šťastné a chcú, aby ste sa od nich držali ďalej alebo odišli.

rozlobeny psy

  1. Pes stojí v strnulom postoji, váha je vpredu, uši sú vzpriamené, srsť je zdvihnutá, oči sa na vás pozerajú - zreničky sú tmavé a zväčšené - chvost je vzpriamený a strnulý, papuľa je zvrásnená.
  2. Pes leží a krčí sa, uši sklopené, ukazuje zuby, chvost stiahnutý medzi nohy.
  3. Pes stojí s ohnutým telom a váhou dozadu, s hlavou naklonenou nahor, zovretou tlamou, vycerenými zubami, upretými očami, ušami sklopenými dozadu a nadol a vrčí.

Ak vás znepokojuje správanie vášho psa, obráťte sa najprv na svojho veterinára. Ten vás môže odporučiť na klinického učiteľa.