Je kliešť pre psa vážne tak nebezpečný?

Ako ochrániť svojho psa pred prisatím otravného kliešťa, ktorý dokáže spôsobiť totálnu pohromu? Čo to kliešť vlastne je a čo dokáže spôsobiť?

Čo je kliešť?

Kliešte sú druhom externého parazita príbuzného s roztočmi, pavúkmi a škorpiónmi. Tento hmyz je pomerne malý, ale môže pre vášho psa predstavovať veľkú hrozbu. Kliešte sa nielen živia krvou vášho psa, ale môžu ho tiež vystaviť rôznym smrteľným chorobám. Je tiež známe, že samičie kliešte kladú na hostiteľské telo vajíčka, ktoré sa potom vyliahnu do lariev a nakoniec z nich vyrastú dospelé kliešte. Pokiaľ sa nestaráte o prevenciu a pokiaľ svojho psa pravidelne nekontrolujete na prítomnosť týchto parazitov, môže vášho psa napadnúť kliešte. Aby ste zaistili, že váš pes zostane zdravý a bez kliešťov, naštudujte si riziká, ktoré pre jeho zdravie predstavujú kliešte.

Obrázok otca so synom Deň otcov Príspevok na Facebook

Aké ochorenie kliešť prenáša na psa?

Mykoplazmóza

Častejšie sa síce vyskytuje u mačiek, ale človek nikdy nevie. Ide o zriedkavé ochorenie, ktoré napáda červené krvinky. Hlavné príznaky ochorenia sú horúčka, únava, nechutenstvo, apatia a bledé sliznice.

Môže sa vám tiež páčiť: "Psy nikdy nezomierajú - spia navždy v tvojom srdci!?"

Anaplazmóza

Bakteriálne ochorenie, ktoré sa prejaví často až týždeň po nakazení. Anaplazmy napádajú krvné doštičky alebo biele krvinky. Medzi príznaky patrí horúčka, bolestivé a opuchnuté kĺby, psík môže krívať a dokonca krvácať z rôznych telesných otvorov.

Ehrlichióza

Bakteriálne ochorenie, ktoré sa prejavuje horúčkou, nechutenstvom, stratou hmotnosti, zväčšením lymfatických uzlín, problémy s dýchaním, bledej sliznice, krvácanie, problémy s očami, postihnutie nervového systému, problémy so srdcom, zväčšením pečene a sleziny, opuchom a bolesťou kĺbov.

Borelióza

Bakteriálne ochorenie, ktorého príznaky sa objavia až po 2 - 3 týždňoch od prisatia. Príznaky infekcie sú zvýšená teplota, nechutenstvo, krívanie, opuchy a bolesti kĺbov, neurologické problémy, problémy s obličkami, či ich zlyhanie.

Babezióza

Parazitárne ochorenia, príznaky postihnutia týmto ochorením sa prejavia do niekoľkých dní až týždňov. Je dokázané, že druh parazita Babesia Gibson dokáže preniesť infekciu z postihnutého psa na zdravého psa pohryznutím.

Ako psa ochrániť pred kliešťami?

Našťastie, dnes už je z čoho vyberať, dokonca už existujú aj tabletky proti kliešťom. Pokiaľ váš psík nemá v obľube tabletky, stále si môžete vybrať "menšie zlo" ​​a zaobstarať mu pipetu, sprej, antiparazitný obojok či elektrický odpudzovač kliešťov.

Obojky proti kliešťom sú overeným, spoľahlivým a obľúbeným produktom. Nie je však jedno, akého výrobcu zvolíte. Niektoré sú viac, iné menej účinné, na niektoré psík reaguje zle - svrbenie, začervenanie kože atď. a sú aj také, ktoré dosť zapáchajú. Pokiaľ už viete zo skúseností, ktorý je pre vášho psíka vhodný, neexperimentujte a zostaňte mu verní. Pokiaľ riešite antiparazitiká prvýkrát, nechajte si poradiť od svojho veterinára.

Doba účinku obojkov sa líši, pretože každý obsahuje iné účinné látky, ktoré sa postupne vstrebávajú do tela. Väčšinou je to od troch do ôsmich mesiacov a psíka chránia nielen pred kliešťami, ale aj pred blchami a väčšina aj pred lietajúcim hmyzom. Pre najlepší účinok, obojok z psíka nesnímajte. Utiahnutý by mal byť tak, aby sa medzi obojok a krk zvieraťa zmestili dva prsty. Výhodou je, že sú vodeodolné, čiže pri bláznivých hrách pri vode nemusíte mať obavy, že by bol psík chránený menej.

obojek proti kliestom