Pes a mačka - hodia sa k sebe?

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, či sa k sebe pes a mačka hodia? Známa fráza "bojujú ako mačky a psy" možno znie roztomilo vo filmoch, ale nie je pravdivá, keď sa zamyslíte nad tým, ako sa zvieratá v skutočnosti správajú. Psy môžu byť najlepšími priateľmi s mačkami - aj keď sú oba druhy zvierat odlišné!

Psy a mačky - ako spolu vychádzajú?

Chcete vedieť, čo je na psoch najbláznivejšie? Stále prirodzene inklinujú k naháňaniu mačiek. Ich predkami sú vlci a napriek tomu, že boli domestikované pred viac ako 12 000 rokmi, dokážu sa občas správať dosť čudne a správať sa ako divoké vlky. Pravdou však je, že psy a mačky sa skutočne môžu stať najlepšími priateľmi. Psy sa vždy ochotne spriatelia s novými ľuďmi a zvieratami. Ak chcete, aby sa vaše šteňa (alebo aj starší pes) v každodennom živote správalo k mačkovitým šelmám láskavo, stačí byť trpezlivý, pretože každý nový jav treba zavádzať postupne.

MOHLO by sa vám páčiť: Prečo sa môj pes bojí iných psov?

Psy sa dobre znášajú s mačkami, ak sa uistíte, že zoznamovanie prebieha pomaly! Všetky psy a mačky sa od seba líšia. Neexistuje však žiadny dôvod, prečo by mačka nemohla dostatočne dobre vychádzať so psom v počiatočných fázach ich života. Ak máte rovnako radi mačky aj psy, najlepšou možnosťou je zvážiť stretnutie týchto dvoch živočíšnych druhov, keď sú ešte malé.

Nevzdávajte sa svojho chlpatého priateľa a mačičky, ak sa vám spočiatku zdajú trochu opatrní. Rovnako ako ľudia, aj domáce zvieratá potrebujú čas na zoznámenie a vytvorenie vlastného vzťahu.

Ako zoznámiť dospelého psíka s mačkou?

Výber ideálneho miesta pre stretnutie vašich domácich miláčikov je veľmi dôležitý. Potrebujete pokojné a kontrolované prostredie bez iných zvierat, len vy, mačka a pes! Môžete si vybrať napríklad svoj dom alebo dom vášho priateľa. V prípade, že ste si ešte nekúpili mačku, môžete skúsiť zoznámiť svojho psa s dospelou mačkou, ktorá je priateľská k psom a nebude sa správať cudzo alebo agresívne.

Zavedenie nových domácich zvierat nie je vždy jednoduchá úloha, preto je potrebné postupovať trpezlivo. Dovoľte psíkovi a mačke tráviť čas v jednom dome, ale v oddelených priestoroch, približne 2 dni. Dobrou radou by bolo umiestniť veci každého zvieraťa do priestoru toho druhého. To umožní obom zvieratám, aby sa po pominutí počiatočného nepohodlia cítili pohodlne vo vzájomnej blízkosti. Keď uvidíte, že mačka a váš pes sa zdajú byť na opačných koncoch v poriadku a normálne vykonávajú svoje denné rutinné činnosti, potom je čas na stretnutie.

frenchie-2

Ako by malo vyzerať prvé stretnutie?

Prvé stretnutie psov a mačiek by malo trvať krátko. Odporúčame, aby "lekcia" bola krátka a netrvala dlhšie ako 10 minút. Svojho psíka by ste mali mať aj na vodítku, aby ste sa vyhli aj neplánovaným situáciám. Ak sa mačka cíti pohodlne, priblíži sa k vášmu psovi úplne sama.

Ak sa psík aj mačka zdajú byť pokojní a priateľskí, môžete ich oboch odmeniť a pochváliť. Postupne stretnutia predlžujte, až kým sa obaja domáci miláčikovia nebudú zdať uvoľnení a nezačnú sa spolu hrať.

V prípade, že u niektorého z vašich zvierat spozorujete akékoľvek príznaky úzkosti, okamžite prerušte stretnutia a skráťte čas, ktorý spolu trávia.

Psy a mačky - tipy, ktoré treba mať na pamäti pre bezproblémovú spoluprácu

Pomôžte svojmu psovi zbaviť sa nahromadenej energie

Aby ste predišli akýmkoľvek neplánovaným situáciám vo vašom dome, jednou z vecí, ktoré treba urobiť, je cvičenie vášho psíka. Takto bude menej náchylný na agresiu a nebude príliš rozrušený, keď uvidí mačku.

Nikdy nenechávajte psy a mačky bez dozoru

Nikdy neviete, čo sa môže stať! Preto je vždy najlepším riešením, aby ste svojho psa cvičili v prepravke alebo mu vybrali oddelené miestnosti, aby v tejto fáze nedošlo k žiadnej nehode, keď sa všetka jeho socializácia a výcvik odohrávajú naraz. Radšej nech sa to nezačne nehodou. V opačnom prípade sa veci môžu rýchlo zvrtnúť.

Odmena, odmena, odmena

No, každý miluje odmeňovanie. Dávajte si však pozor, aby ste svojho psa neprekŕmili pochúťkami, pretože môže rýchlo nadobudnúť nadváhu. Pozitívne posilňovanie pri učení je vždy vítané, takže obaja vaši miláčikovia musia zistiť, čo je žiaduce správanie.

Dávajte si pozor na reč tela

Nielen pes môže mačke ublížiť, ale aj mačka môže psovi spôsobiť vážne zranenia. Aj jedno poškriabanie môže spôsobiť fatálne následky.

Aj keď sú psy a mačky známe tým, že vytvárajú krásne priateľstvá, všetko by sa malo prijímať s určitou opatrnosťou. Ak sa u oboch vašich miláčikov ani po mesiaci neustálych lekcií výcviku neprejavilo žiadne zlepšenie, mali by ste vyhľadať pomoc odborníka. Profesionálny odborník na správanie zvierat vám pomôže nájsť najlepšie riešenie pre vašich chlpatých priateľov.


Zdroj: www.frenchbulldogsecrets.com